Afscheidsrede Theo Nijman: de nieuwe pensioenwet biedt heel wat meer mogelijkheden voor maatwerk

Hoogleraar Tilburg University

Op 20 september neemt Theo Nijman, hoogleraar Econometrie van de Financiële Markten, na bijna veertig jaar afscheid van Tilburg University. In zijn afscheidsrede wil hij de beeldvorming rondom de nieuwe pensioenwet ‘demystificeren’. Volgens Nijman kan de wetenschap onafhankelijk tegenwicht bieden in de verhitte pensioendiscussie.

‘Het nieuwe pensioen’ is de titel van de rede die Theo Nijman op 20 september zal uitspreken. De titel is met zorg gekozen: Nijman is een van de grondleggers van de nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Ook blikt hij vooruit naar de invulling van zijn eigen pensioen, waarin hij parttime betrokken blijft bij de universiteit. 

Misverstanden over de nieuwe pensioenwet

In zijn afscheidsrede deelt de scheidend hoogleraar een aantal belangrijke lessen uit twintig jaar intensieve pensioendiscussie. Een daarvan is het belang van heldere communicatie. De nieuwe pensioenwet kan het stelsel evenwichtiger, persoonlijker en transparanter maken, maar door ongelukkige communicatie en gekleurd woordgebruik bestaan er nogal wat misverstanden over, zegt Nijman. Termen als ‘casino-pensioen’, ‘korten van pensioen’ of ‘rekenrente’ hebben jarenlang voor verwarring gezorgd in het debat en de besluitvorming vertraagd. 

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Ministerie van Financiën
4.691 - 7.747
Senior
Den Haag
PwC
Marktconform
Medior
Amsterdam
Top vacature
KPMG
Marktconform
Senior
Amstelveen
Top vacature