Aandacht voor proportionaliteit in Solvency II

partner Triple A - Risk Finance

In april 2024 zijn nieuwe regels voor kleinere Solvency II-verzekeraars (SNCU) goedgekeurd, met versoepelingen in rapportages en governance. Ongeveer een derde van de Nederlandse verzekeraars kan hiervan profiteren. Verzekeraars die net buiten de criteria vallen, kunnen versoepelingen aanvragen bij DNB.

In april 2024 heeft het Europees Parlement ingestemd met wijzigingen in de Solvency II Richtlijn. Deze wijzigingen bevatten onder meer nieuwe en aangepaste regels op het gebied van proportionaliteit. Voor kleinere Solvency II verzekeraars is een nieuwe categorie geïntroduceerd van ‘kleine en minder complexe verzekeraars’ (small and non-complex undertakings ofwel SNCU). Voor deze partijen geldt diverse proportionaliteitsmaatregelen op het gebied van onder meer rapportages en governance. De verwachting is dat ongeveer één op de drie Solvency II verzekeraars in Nederland hiervoor in aanmerking kan komen. Verzekeraars die net buiten de gestelde criteria vallen krijgen de mogelijkheid proportionaliteitsmaatregelen aan te vragen bij DNB. Daarmee ontstaat een mogelijke verlichting in regeldruk.

Criteria kleine en minder complexe verzekeraars

Om als SNCU aangemerkt te worden gelden specifieke en separate criteria voor schade- en levensverzekeraars waaraan dient te worden voldaan. Hierbij geldt onder andere een maximum premievolume van € 100 miljoen en een gemiddelde combined ratio over de afgelopen drie jaar kleiner dan 100%. Daarnaast gelden meer specifieke vereisten zoals een herverzekeringsaandeel niet groter dan 50% van het premievolume, mag er beperkt sprake zijn van beleggingsrisico’s en zijn er restricties aan bepaalde verzekeringsbranches (zoals Luchtvaart en Krediet) en het buitenlandse premievolume. In Nederland betreft dit met name een aantal onderlinge en kleinere verzekeraars met een groot volume in de branches Brand, Motorrijtuigen en Aansprakelijkheid.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures van Triple A - Risk Finance

Triple A - Risk Finance
Marktconform
Medior
Amsterdam
Triple A - Risk Finance
3.200 - 4.000
Junior
Amsterdam
Triple A - Risk Finance
3.200 - 4.000
Starter
Amsterdam